ΑΚΡΙΤΑΣ ΔΙΓΕΝΗΣ

Η παράσταση σχεδιάστηκε για να παίζετε σε ανοιχτούς χώρους. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 19 Ιουλίου 2013 στο φεστιβάλ “Εν Οίκω”, την ετήσια συνάντηση οικοκαλλιεργητών και συλλογικοτήτων. Μια τετραήμερη γιορτή για την ανοικτή γνώση, την αυτοοργάνωση και την αλληλέγγυα οικονομία. Οι ηθοποιοί εργάστηκαν πάνω σε μουσικές, τραγούδια και χορούς από τον Πόντο αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδας.

Οι Άκριτες ήταν οι φρουροί των Βυζαντινών συνόρων. Στα ποντιακά άκρα σημαίνει όρια. Ένα μεσαιωνικό χειρόγραφο του 10ου αιώνα και πολυάριθμες παραλλαγές δημοτικών τραγουδιών από τον Πόντο την Καππαδοκία , τα Ιόνια νησιά , την Μακεδονία , την Κρήτη, την Κύπρο αφηγούνται τους άθλους των ακριτών ηρώων. Ένας από τους ακρίτες, ο Διγενής Ακρίτας ονομάστηκε Διγενής επειδή κατάγονταν από δυο γένη. Η μητέρα του ήταν κόρη βυζαντινού στρατηγού και ο πατέρας του σαρακηνός από την Συρία.

Οι Ακρίτες συμβολίζουν την λαϊκή συνείδηση ενάντια στην διεφθαρμένη εξουσία. Είναι επαναστάτες αλλά και προστάτες των αδικημένων. Συγκροτούν τον τύπο του ιδεατού ήρωα που είναι νεαρός όπως ο Αχιλλέας, δυνατός όπως ο Ηρακλής και ένδοξος όπως ο Διόνυσος! Η πάλη με τον θάνατο Αλληγορία ή συμβολισμος?

“Να παλέψεις με τον χάροντα στο μαρμαρένιο αλώνι να πεθάνεις για να ξαναγεννηθείς. Αδέρφια , σ αυτόν τον κόσμο είμαστε όλοι ακρίτες μισό Σαρακηνοί  και Βυζαντινοί. Τι πρέπει να φυλάξουμε; Ποιος να ναι τάχα ο πόλεμος;

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Έυα Νικηφόρου, Σωκράτης Παππάς, Βαλεντίνη Κυριλάνη, Edmir Binjaku, Ζαϊμάκης Κων/νος