21 Μάρτη 2022 – Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθεάτρου

«Οι κούκλες να μας οδηγούν στο όνειρο, αλλά και στο ξύπνημα: η παράσταση τελειώνει και οι άνθρωποι συνεχίζουν να χρειάζονται φροντίδα.»
Στάθης Μαρκόπουλος

Έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που διοργανώναμε μία μεγάλη ανοιχτή γιορτή για τα 30 χρόνια από την ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Κουκλοθεάτρου.
Όταν αποφασίσαμε να αναβάλουμε εκείνη τη γιορτή, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πόσο θα αργούσαμε να γιορτάσουμε ξανά το κουκλοθέατρο όπως το συνηθίζαμε.
Οι κούκλες έμειναν για καιρό κλεισμένες στις βαλίτσες τους, οι συνθήκες έγιναν δύσκολες για τους κουκλοπαίκτες, όπως και για τους περισσότερους ανθρώπους.

Φέτος, στο εδώ και τώρα, οι κουκλοπαίκτες και οι κουκλοπαίκτριες διευρύνουμε την θέση μας, ψάχνοντας μία ισορροπία ανάμεσα στην εσωστρέφεια και την εξωστρέφεια που χαρακτηρίζει το ίδιο το κουκλοθέατρο. Ακολουθώντας γενναία και ειλικρινά τη δυναμική μας, σκεφτήκαμε έναν ιδιαίτερο εορτασμό για την φετινή παγκόσμια ημέρα κουκλοθεάτρου, με δράσεις που θα πραγματοποιηθούν από μέλη του συλλόγου σε δομές φιλοξενίας προσφύγων, γηροκομεία και άλλους χώρους που φιλοξενούνται άτομα που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στην τέχνη και ειδικά σε αυτή του κουκλοθεάτρου.
Παρόλα όσα συμβαίνουν, είμαστε εδώ, με την τέχνη μας, βρίσκοντας τρόπους να την υπηρετούμε, να συναντιόμαστε, να φροντίζουμε τους εαυτούς μας και τους συνανθρώπους μας και να προσφέρουμε πάλι κουκλοθέατρο.

Για το Ελληνικό Κέντρο Κουκλοθεάτρου Unima Ελλας


Για την Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθέατρου

Στέλνω μια τρυφερή αγκαλιά σε όλους του κουκλοπαίχτες.
Σε όλο τον κόσμο συνάδελφοί μας καταγίνονται με τα οράματά τους και δημιουργούν σε πείσμα των καιρών. Πειραματίζονται, γράφουν, σβήνουν, φτιάχνουν κούκλες τις ντύνουν, κάνουν τα σκηνικά, γράφουν την μουσική, σχεδιάζουν τον φωτισμό, κάνουν τις χορογραφίες, αρχίζουν τις πρόβες… και ότι άλλο ζητάει η παράσταση.
Δουλειά που στην γλώσσα μας ορίζουμε με δυό λέξεις, παίζω κουκλο-θέατρο. Αυτό το παίζω είναι που πολλοί το παρεξηγούν .Οτι είναι εύκολο ανέξοδο, παιδαριώδες, δηλαδή δεν του δίνουμε και πολύ σημασία. Όμως δεν έτσι. Γιατί η ψυχούλα μας το ξέρει πόσα ξενύχτια, θυσίες, ανασφάλεια περνάμε στην πορεία της καλλιτεχνικής μας ζωής. Είμαστε όμως επίμονοι, πεισματάρηδες, εφευρετικοί για να τα βγάλουμε πέρα. Κι όλα αυτά σαν τον ακροβάτη που σε μια κλωστή πάσχει να βρει την ισορροπία του.
Γι’ αυτό το κεφάλι ψηλά και συνεχίζουμε…
και ο ουρανός θα γίνει πιο γαλανός.

Μάρτιος, 2022 Μίνα Σαρρή

*Φέτος το ελληνικό κέντρο κουκλοθεάτρου Unima Ελλάς ανέθεσε στην αγαπημένη Μίνα να γράψει το κείμενο για την παγκόσμια ημέρα κουκλοθέατρου. Η Μίνα Σαρρή είναι κουκλοπαίχτρια του Θεάτρου Κούκλας. Ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού κέντρου κουκλοθεάτρου, έχει διατελέσει πρόεδρος και είναι επίτιμο μέλος του συλλόγου.
Την ευχαριστούμε πολύ!

Copyright © 2023 All Rights Reserved ®
Κουκλοθέατρο Άριμα
Κατασκευή Ιστοσελίδας: Ax-Easy