Τι είναι γνωστό για το Velcro;

Το πρώτο ευρέως διαδεδομένο αντικείμενο που δημιουργήθηκε με έμπνευση από τη φύση είναι το
Velcro, γνωστό στην καθομιλουμένη και ως χριτς χρατς.

Σύμφωνα με τα αρχεία που υπάρχουν, το 1948 καθώς ο Ελβετός μηχανικός George de Mestral επέστρεφε στο σπίτι του ύστερα από μια βόλτα με τον σκύλο του στα χωράφια παρατήρησε ότι τόσο στο παντελόνι του όσο και στο τρίχωμα του σκύλου είχαν κολλήσει σπέρματα του φυτού Arctium lappa (κοινώς κολλιτσίδα).

Παρακινούμενος από την περιέργεια για το συμβάν, ο de Mestral αποφάσισε να εξετάσει τα σπέρματα κάτω από το μικροσκόπιο. Αυτό που είδε ήταν χιλιάδες δομές στην επιφάνεια οι οποίες έμοιαζαν με γάντζους, δίνοντας την ικανότητα στις φυτικές αυτές δομές να προσκολλώνται σε σχεδόν όλα τα υφάσματα. Σκέφτηκε λοιπόν ότι θα μπορούσε να κατασκευάσει ένα νέο είδος ένωσης υφασμάτων που θα αντικαθιστούσε τα κοινά κουμπιά και φερμουάρ.

Έφτιαξε ένα ύφασμα που έφερε τις δομέςγάντζους τις οποίες είχε παρατηρήσει στο φυτό Arctium και ένα ακόμα που έφερε μικρές θηλιές. Όταν αυτά τα δύο κομμάτια έρχονταν σε επαφή, οι δομές του πρώτου γαντζώνονταν ισχυρά στις θηλιές του δεύτερου προσφέροντας επαρκή πρόσδεση των δύο υφασμάτων.

Το 1958 χορηγήθηκε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στον George de Mestral για την εφεύρεση του Velcro.

 

Πηγή : “Βιομιμητική και Βιομίμηση , Σοφία Ριζοπούλου,  ΚΑΛΛΙΠΟΣ, ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ”


Leave a Reply

Copyright © 2023 All Rights Reserved ®
Κουκλοθέατρο Άριμα
Κατασκευή Ιστοσελίδας: Ax-Easy