Αξιότιμη κα Υπουργέ,

Εκπροσωπώντας όλους τους εργαζόμενους καλλιτέχνες στον χώρο του θεάτρου κούκλας, με την επιστολή αυτή επιθυμούμε:
1. Να εκφράσουμε την έντονη αγωνία των καλλιτεχνών του κουκλοθεάτρου και να σας επιστήσουμε την προσοχή στα προβλήματα και ανάγκες που προέκυψαν στον κλάδο εξαιτίας των υποχρεωτικών περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
2. Να δηλώσουμε την σύνταξή μας με όλες τις ενώσεις και σωματεία του ευρύτερου καλλιτεχνικού χώρου που πλήττεται ανεπανόρθωτα, στα αιτήματά τους για στήριξη των ανθρώπων του πολιτισμού στη χώρα μας.
3. Να δηλώσουμε την πεποίθησή μας ότι τα μέτρα στήριξης προς όλους τους εργαζόμενους στον πολιτιστικό τομέα πρέπει να είναι καθολικά, χωρίς αποκλεισμούς και να τους εξασφαλίζουν ένα βιώσιμο παρόν και μέλλον.
4. Να σας εκθέσουμε τις ιδιαιτερότητες του κλάδου μας.
5. Να καταγράψουμε μια σειρά αιτημάτων για τροποποιήσεις, επεκτάσεις και προσθήκες στα ήδη ανακοινωθέντα μέτρα στήριξης από πλευράς του Υπουργείου, τα οποία κρίνουμε ανεπαρκή για την αντιμετώπιση του επιτακτικού προβλήματος επιβίωσης του κλάδου.

Απαιτούμε την ανταπόκριση στα δίκαια και ρεαλιστικά αιτήματά μας. Ο χώρος μας, ως ένας χώρος κατ’ εξοχήν συνυφασμένος με την κοινωνική δραστηριότητα, είναι ο πρώτος που πλήττεται και ο τελευταίος που θα επανέλθει. Χρειάζεται άμεση και εξειδικευμένη αντιμετώπιση.
Δεν ζητάμε μόνο βραχυπρόθεσμη στήριξη ενός μήνα. Ζητάμε ένα μακρόπνοο και εμπνευσμένο πλάνο με διάρκεια, που να μεριμνά για ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ. Δεν θα συναινέσουμε στην συνολική απαξίωση του Πολιτισμού, διότι ο Πολιτισμός είναι οι εργαζόμενοί του και η απασχόληση σε αυτόν δεν είναι ούτε πολυτέλεια, ούτε «χόμπι».
Είμαστε εργαζόμενοι που παράγουμε και εμείς εργασία και απαιτούμε την αντιπαροχή της και τη στήριξή μας σε αυτή την περίοδο αναγκαστικής ανεργίας που μας επιβλήθηκε.

 

 

Εισαγωγικά
Το Ελληνικό Κέντρο της Διεθνούς Ένωσης Κουκλοθεάτρου (UNIMA) είναι οργανισμός μη κυβερνητικός και μη κερδοσκοπικός και αποτελεί τον μόνο συλλογικό φορέα για την τέχνη του θεάτρου κούκλας στην Ελλάδα. Από το 1990 προωθεί με ποικίλες δράσεις την τέχνη και συνενώνει όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο αυτό της πολιτιστικής παραγωγής. (αναλυτικά: Παράρτημα 1)

Το κουκλοθέατρο στην Ελλάδα αποτελεί μια ανεξάρτητη παραστατική τέχνη με δική της ιστορία, παράδοση, ποικίλες εφαρμογές και τρόπους ύπαρξης στη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία. Ειδικά τα τελευταία 30 χρόνια γνωρίζει μια εκθετική ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Παρότι συγκριτικά με άλλες τέχνες, ο αριθμός εργαζομένων είναι σχετικά μικρός, η παρουσία του είναι πολύ δυναμική και συγκροτεί έναν ειδικό κλάδο. Εκτός από την αμιγώς θεατρική παραγωγή, η επαγγελματική δραστηριότητα των κουκλοπαικτών επεκτείνεται σε πολλούς χώρους (εκπαίδευση, θεραπεία, τηλεόραση, κινηματογράφος, διαφήμιση κ.α.). Δυστυχώς ο τρόπος που το Ελληνικό Κράτος αντιλαμβάνεται το επάγγελμα του κουκλοπαίκτη δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές του εκδοχές και ιδιαιτερότητες. Αντιμετωπίζεται με βάση το πλαίσιο που υπάρχει για άλλες τέχνες, ενώ στην πράξη υπάρχουν ιδιαιτερότητες που απαιτούν ειδική προσέγγιση.

Οι κουκλοπαίκτες εργαζόμαστε κυρίως με τους ακόλουθους τρόπους:
– Παραγωγή και παρουσίαση παραστάσεων σε θεατρικούς χώρους
– Παραγωγή και παρουσίαση παραστάσεων σε χώρους εκπαίδευσης
– Παραγωγή και παρουσίαση παραστάσεων σε φεστιβαλικές διοργανώσεις από άλλους φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό
– Παραγωγή και παρουσίαση παραστάσεων σε ανοικτούς δημόσιους χώρους με ελεύθερη συνεισφορά των θεατών
– Συμμετοχή σε παραγωγές άλλων συναδέλφων στις παραπάνω κατηγορίες
– Σχεδιασμός και κατασκευή κουκλών και σκηνικών αντικειμένων για παραστάσεις
– Υλοποίηση διδασκαλιών σε εργαστήρια/ σεμινάρια κούκλας προς τρίτους
– Συμμετοχή ως ερμηνευτές σε τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, διαφημιστικές κλπ παραγωγές τρίτων.
– Συνεργασία με φορείς εκπαίδευσης και θεραπείας στα πλαίσια προγραμμάτων τους
– Συμμετοχή ως σκηνογραφικοί/ σκηνοθετικοί επιμελητές κούκλας σε παραγωγές θεατρικών σχημάτων
– Συνδυασμοί των παραπάνω

Πολύ συχνά, το ισχύον νομικό πλαίσιο (τέλη επιτηδεύματος, φορολογία, ασφαλιστικό κλπ) σε συνδυασμό με τη λειτουργία της αγοράς, δεν επιτρέπει τη βιωσιμότητα σε μεγάλο μέρος εργαζομένων και/ή δραστηριοτήτων, γεγονός που μας αναγκάζει να νομιμοποιούμε εν μέρει ή και καθόλου την εργασία μας. Απαιτείται να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες αυτές ώστε να γίνει πιο ξεκάθαρη η σχέση με το κράτος.

Είδη εταιριών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο: Ατομική Επιχείρηση, Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία, Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, Σωματείο μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα κ.α. / ΚΑΔ εταιριών: 93292103 Υπηρεσίες Θεάματος Κουκλοθεάτρου, 90021101 Υπηρεσίες Θεατρικών και Λοιπών δημόσιων Θεαμάτων, 85591902 Υπηρεσίες Διδασκαλίας (εισηγήσεων) σε επιμορφωτικά σεμινάρια, 85591905 Υπηρεσίες εκπαίδευσης μέσω επιμορφωτικών σεμιναρίων, 85591909 Υπηρεσίες λαϊκής επιμόρφωσης, 90011005 Υπηρεσίες Καλλιτέχνη Μίμου, 900311 Καλλιτεχνική Δημιουργία κ.α. / Μισθωτοί με είδη ενσήμων: 348310 Καλλιτέχνης Κουκλοθεάτρου, 277010 Υπάλληλος Ηθοποιός, 348230 Μουσικός, 275004 Αοιδός Όπερας κ.α.

(επιπλέον στοιχεία για την τέχνη μας στο Παράρτημα 2)

ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝΤΑ ΜΕΤΡΑ
H εξαγγελία των μέτρων του ΥΠ.ΠΟ για τους εργαζομένους στον Πολιτισμό την 7η Μαΐου 2020 κατέστη πλήρως αποκαρδιωτική και εντελώς αναντίστοιχη με την τρέχουσα συγκυρία. Η γενικότερη φιλοσοφία των μέτρων αναλίσκεται στην εφάπαξ αποζημίωση των εργαζομένων στις Τέχνες για το διάστημα Μαρτίου – Μαΐου 2020, χωρίς καμία απολύτως στόχευση στο μέλλον και τη δομική κρίση που θα βιώσει ο χώρος, όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά κυρίως τον χειμώνα, με την επιστροφή στους κλειστούς πολιτιστικούς χώρους, οι οποίοι ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα στο εξωτερικό δεν θα ανοίξουν πριν τα Χριστούγεννα.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Η επιστροφή στην Εργασία των εργαζομένων στον Πολιτισμό είναι το πιο αιφνιδιαστικό μέτρο, δεν συντάσσεται με αντίστοιχο πρόγραμμα υγειονομικής πολιτικής και δεν υφίσταται καμία εξειδίκευση σχετική με τις ιδιαιτερότητες αυτών των χώρων εργασίας. Είναι αναγκαία μια προσομοίωση της καλλιτεχνικής διαδικασίας ενώπιον της υγειονομικής επιτροπής με αντιπροσώπους όλων των ειδικοτήτων, προκειμένου να εκθέσουν τι πραγματικά απαιτείται για την παραγωγή ενός καλλιτεχνικού έργου.
Ανακοινώθηκε η έναρξη των προβών στις 18 Μαΐου, χωρίς να εξειδικεύεται με ποιο εξειδικευμένο πρωτόκολλο θα γίνει αυτό. Η άσκηση των δραστηριοτήτων αυτών έχει αναπόφευκτα σωματική εγγύτητα και επαφή, πολύωρο συγχρωτισμό πολυάριθμων ομάδων εργαζομένων, σωματική άσκηση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την έκκριση ιδρώτα, έκκριση δακρύων, την ύψωση τόνου φωνής, την έκκριση σάλιου, συνεπώς πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα σε συνεργασία με τους λοιμωξιολόγους για την επαναφορά σε αυτή την μορφή εργασίας. Το Υπουργείο δεν έχει λάβει την παραμικρή μέριμνα και εύλογα αναρωτιόμαστε αν οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό αποτελούμε κάποιο υγειονομικό πείραμα. Χωρίς τον ειδικό για τον καλλιτεχνικό χώρο σχεδιασμό αυστηρού υγειονομικού πρωτόκολλου από τις αρμόδιες αρχές, το Υπουργείο θέτει σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων και συνακόλουθα του κοινού.
Ανακοινώθηκε το άνοιγμα των ανοιχτών πολιτιστικών χώρων για παραστάσεις και δρώμενα στις 15 Ιουλίου. Το Υπουργείο αναγνώρισε ότι τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα θα είναι αυστηρά. Ως εκ τούτου, μπορεί να χρειαστούν μεγαλύτεροι χώροι και άρα μεγαλύτερα ενοίκια, περισσότερο ταξιθετικό προσωπικό ή προσωπικό ασφαλείας, απολυμάνσεις, μειωμένη χωρητικότητα, μειωμένα καλλιτεχνικά σχήματα, διαφορετικά καμαρίνια, οργάνωση διαλειμμάτων, ειδικοί κανόνες για το βεστιάριο κ.ά., αυξάνοντας εκθετικά το κόστος παραγωγής. Παραδόξως, ενώ το Υπουργείο φαίνεται να εγγυάται την τήρηση των νέων υγειονομικών κανόνων μόνο για τους κρατικούς φορείς, αφήνει στην διακριτική ευχέρεια του κάθε ιδιώτη παραγωγού, αν θα μπορέσει να ανταποκριθεί ή όχι. Αυτολεξεί, «η αγορά θα αυτορυθμιστεί». Καμία ρύθμιση για τις μικρομεσαίες ΑΜΚΕ και τις υπόλοιπες μικρομεσαίες εταιρίες παραγωγής, για να αντιμετωπιστεί η αναμενόμενη κατακόρυφη πτώση στην είσπραξη από τα εισιτήρια. Καμία ρύθμιση, καμία έγνοια για το πως θα επιβιώσει η πλειοψηφία των 100 – 140 χιλιάδων εργαζόμενων που, ακριβώς λόγω των νέων περιορισμών και της «αυτορρύθμισης», θα στερηθούν το αντικείμενο εργασίας τους.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ:
Από 1η Μαΐου έως και την άρση των περιοριστικών μέτρων (λειτουργία πολιτιστικών χώρων και σχολείων χωρίς πρωτόκολλα ασφαλείας που θέτουν σοβαρά ζητήματα βιωσιμότητας).
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Για τον κλάδο του θεάτρου Κούκλας ορίζουμε ως “σημείο άρσης των περιοριστικών μέτρων” την επιστροφή στην προ πανδημίας λειτουργία των πολιτιστικών χώρων (χωρίς μέτρα αποστασιοποίησης, πλήρης λειτουργία όλων των χώρων) αλλά και των σχολείων.
Ο κλάδος μας έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, καθώς από τα μέσα Μαρτίου έχουν ακυρωθεί όλες οι παραστάσεις σε χώρους σχολείων και σε θέατρα, σε δήμους, σε φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Στα πλαίσια της συνολικότερης αντιμετώπισης του προβλήματος, απαιτούμε την πλήρη ένταξη ΟΛΩΝ των εργαζομένων στον Πολιτισμό στην αποζημίωση ειδικού σκοπού, το Υπουργείο να συμπεριλάβει ως προϋπόθεση ένσημα πολλαπλών εργοδοτών Δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και διαφορετικών κωδικών καλλιτεχνικής δραστηριότητας και όχι μόνο μίας, καθώς πολλοί απασχολούνται με πολλές ειδικότητες και σωρευτικά θα μπορούσαν να συμπληρώσουν αυτά τα ένσημα. Παράλληλα, το ΥΠΠΟ οφείλει να συμπεριλάβει στην έκτακτη στήριξη όλων των ειδών τις συμβάσεις, χωρίς υπεκφυγές και διαρκή ημερολογιακά τεχνάσματα.

ΑΜΕΣΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

Α) ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ (με δεδομένο ότι οι συμβάσεις ορισμένου – αορίστου χρόνου δύναται να τελούν υπό αναστολή έως το σημείο άρσης των περιοριστικών μέτρων)

1) EΠΙΔΟΜΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ
ΕΠΙ ΤΗ ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ 800 ευρώ ΓΙΑ 45 ΗΜΕΡΕΣ ΑΡΑ, μηνιαία 533 ευρώ.
Όταν ισχύει μία από τις παρακάτω περιπτώσεις:
Α) Η σύμβασή τους είναι σε αναστολή.
Β) Η σύμβασή τους έληξε μέσα στο 2020.
Γ) Έχουν 15 ένσημα σε καλλιτεχνικό κλάδο μέσα στο 2019. Δεκτοί και οι τίτλοι κτήσης για όσους δεν έχουν εισοδήματα πάνω από 10.000 ευρώ ετησίως κι έχουν τέτοιου είδους παραστατικά.

Λόγω της πολυπλοκότητας των εργασιακών σχέσεων στον χώρο του κουκλοθεάτρου, όσοι δεν μπορούν να αποδείξουν τα 15 ένσημα και παράλληλα ΔΕΝ έχουν άλλη κύρια εργασία (σε άλλο κλάδο εργασίας και που αποδεικνύεται από την ΕΡΓΑΝΗ), άρα εξαρτώνται αποκλειστικά από την καλλιτεχνική εργασία, μπορούν να αποδείξουν την εργασία τους προσκομίζοντας συμβόλαια ή τιμολόγια με Διεθνή ή Ελληνικά Φεστιβάλ και Δημόσιους Φορείς, προγράμματα παραστάσεων ή δελτία τύπου. Το ίδιο για τα μέλη ΑΜΚΕ και ΚΟΙΝΣΕΠ με Καλλιτεχνικούς ΚΑΔ, ακόμα κι αν δεν ισχύει κάποια από τις παραπάνω προϋποθέσεις, εφόσον μπορούν να αποδείξουν ότι δεν έχουν εισοδήματα από άλλους πόρους.

2) ΕΚΠΤΩΣΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ στους εργαζόμενους στο θέατρο κούκλας που δικαιούνται επίδομα.
• Προστασία της πρώτης κατοικίας, υπαγωγή χωρίς καμία εξαίρεση στο άρθρο 72 του Ν.4605/2019, όπως επεκτάθηκε και στην τελευταία ΠΝΠ- Άρθρο Πρώτο αυτής).
• Απαγόρευση διακοπής παροχής υπηρεσιών λόγω οφειλών στους παρόχους ύδρευσης, ηλεκτρισμού και τηλεπικοινωνίας – έκπτωση κατά 50% των λογαριασμών κατανάλωσης και εφαρμογή έως τον Σεπτέμβριο (εφαρμόζοντας αναλογικά το τελευταίο άρθρο της ΠΝΠ για τον πάροχο DIGEA)

Β) ΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (έως το σημείο άρσης των περιοριστικών μέτρων και εφόσον επιλέξουν να παραμένουν αδρανείς)
• Απαλλαγή ελεύθερων επαγγελματιών από την καταβολή εισφορών για την ατομική ασφάλιση, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
• Ένταξη των ατομικών επιχειρήσεων στα παραπάνω μέτρα στήριξης των μισθωτών
• Ένταξη αναδρομικά των ΑΜΚΕ, ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ, συνεταιρισμών, συλλόγων, κ.λπ. στο επίδομα των 800 ευρώ για τις επιχειρήσεις: Το επίδομα δεν καταβάλλεται προσωποπαγώς στον διαχειριστή/κάτοχο όποιας εταιρείας, αλλά στο ΑΦΜ της εκάστοτε εταιρείας.
• Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος και την Προκαταβολή Φόρου για όλες τις επιχειρήσεις με καλλιτεχνικό ΚΑΔ.
• Έκπτωση ενοικίου κατά 40% και εφαρμογή του μέτρου περί απαγόρευσης διακοπής παροχής υπηρεσιών ηλεκτρικού, ύδρευσης κ.λπ.
• Αναστολή είσπραξης οφειλών από ΑΑΔΕ και υποβολή σε ρύθμιση (24 δόσεων) των οφειλών που προέκυψαν από το διάστημα αυτό και για όσο αυτό το διάστημα παρατείνεται.
• Ένταξη των καλλιτεχνικών επιχειρήσεων στο πρόγραμμα χορήγησης δανείου κεφαλαίου κίνησης της Αναπτυξιακής Τράπεζας ή σε αντίστοιχο πρόγραμμα (και εφόσον υπάρξει πρόγραμμα και υγειονομικό σχέδιο επαναλειτουργίας των χώρων).

ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΟΛΩΝ: Να ανοίξει το ΜΗΤΡΩΟ ΦΟΡΕΩΝ του Υπουργείου Πολιτισμού για εγγραφή όσων εταιρειών δεν έχουν κάνει ακόμα την εγγραφή τους, εντός του Μαΐου και για έναν μήνα, προκειμένου να ολοκληρωθεί ομαλά η καταγραφή από τις υπηρεσίες του Υπουργείου. Να επιτραπεί σε Ατομικές επιχειρήσεις και ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. με καλλιτεχνικό ΚΑΔ να γραφτούν στο μητρώο. Οι Κοιν.Σ.Επ συλλογικού και παραγωγικού σκοπού με καλλιτεχνική δραστηριότητα διαχρονικά εξαιρούνται τόσο από την εγγραφή στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων, όσο και από τη στήριξη. Αποτελεί την υγιέστερη νομική μορφή εταιρείας από το 2016, με πλήρη καταγραφή και δημοσιεύσεις και με σαφές κοινωνικό αποτύπωμα στον χώρο του πολιτισμού. Οι Κοιν.Σ.Επ. υπό καλλιτεχνικό ΚΑΔ ασκούν δραστηριότητα σαν αυτή των ΑΜΚΕ. με πολύ αυστηρότερα νομοθετικά κριτήρια.

Γ) ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ
Όσο υπάρχουν υγειονομικά πρωτόκολλα που πρέπει να τηρούνται, καμία μικρή παραγωγή κουκλοθεάτρου δεν είναι βιώσιμη χωρίς την εξασφάλιση πληρωμής. Οι περισσότεροι επαγγελματικοί θίασοι κουκλοθεάτρου δεν έχουν καμία δυνατότητα να παρουσιάσουν τις παραστάσεις τους σε αυτό το πλαίσιο.
Μοναδική εξαίρεση θα μπορούσε να αποτελέσει η πραγματοποίηση παραστάσεων κουκλοθεάτρου δωρεάν για το κοινό, των οποίων το κόστος τους καλύπτεται εξολοκλήρου από δημόσιους φορείς.
Επίσης, υπάρχει ένα είδος κουκλοθεάτρου και μια συγκεκριμένη μερίδα επαγγελματιών κουκλοπαικτών που έχει τη δυνατότητα να εργαστεί σε δημόσιους χώρους (παραστάσεις “δρόμου”), τηρώντας τα πρωτόκολλα υγιεινής. Για να πραγματοποιηθούν τέτοιες παραστάσεις θα ήταν απαραίτητο να παραχωρηθούν άδειες δρόμου σε συνεννόηση με τις Δημοτικές Αρχές.

Δ) ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ περιόδου 2020-2021
Για τη δημιουργία μίας νέας παραγωγής κουκλοθεάτρου, μίας νέας παράστασης, απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα προετοιμασίας στο εργαστήρι, με κατασκευές και εργασίες που μπορούν να πραγματοποιηθούν τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Με βάση τα παραπάνω, θα ήταν πολύ υποστηρικτικό για τον κλάδο των κουκλοπαικτών να ανοίξουν καινούργια προγράμματα για την επιχορήγηση νέων παραγωγών κουκλοθεάτρου, για την περίοδο 2020-2021. Σημαντικό είναι οι νέες αιτήσεις να αφορούν όχι μόνο ΑΜΚΕ, αλλά και Ατομικές Επιχειρήσεις και Κοιν.Σ.Επ. Ιδανικά, για την προστασία του κλάδου μας, θα προτείναμε να δεσμευτεί ένα ποσοστό από τα κονδύλια, ειδικά για κουκλοθεατρικές παραγωγές. Εάν κρίνεται πρακτικά ευκολότερο και αμεσότερο, η UNIMA θα μπορούσε να αναλάβει σε συνεννόηση με το Υπουργείο τον διαμοιρασμό συνολικού κονδυλίου στους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες.

Ε) ΜΗΤΡΩΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ
Λόγω των ιδιαιτεροτήτων του κλάδου του κουκλοθεάτρου, δεν υπάρχει σχολή ή σωματείο στην Ελλάδα που να εξασφαλίζει την επαγγελματική ταυτότητα των καλλιτεχνών που εργάζονται στο χώρο του κουκλοθεάτρου. Το κουκλοθέατρο όπως και το θέατρο σκιών είναι μια παραδοσιακή τέχνη που σε μεγάλο ποσοστό των κουκλοπαικτών μεταφέρεται από το δάσκαλο στο μαθητή χωρίς πιστοποιητικά αναγνωρισμένα από το κράτος. Υπάρχουν πολλοί συνάδελφοί μας χωρίς πτυχίο αλλά με δραστηριότητα σε υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο. Κριτήριο για την ένταξη ενός κουκλοπαίκτη στο Μητρώο Καλλιτεχνών θα πρέπει να είναι η ίδια η επαγγελματική δραστηριότητα και το βιογραφικό του κουκλοπαίκτη μέσα στα χρόνια.
Σχετική βεβαίωση επαγγελματία κουκλοπαίκτη προτείνουμε να αναλάβει να δίνει το Ελληνικό Κέντρο Κουκλοθεάτρου Unima Hellas, ο μοναδικός φορέας στην Ελλάδα που είναι πραγματικά αρμόδιος να παρέχει την πιστοποίηση / βεβαίωση που θα απαιτείται για την είσοδο του στο μητρώο καλλιτεχνών. Ο χώρος μας είναι συγκροτημένος και διαθέτει τις συλλογικές διαδικασίες για υπεύθυνη στάση τόσο απέναντι στην τέχνη, όσο και απέναντι στην Πολιτεία η οποία θα πρέπει να την εμπιστευτεί. Ο υποψήφιος θα κάνει αίτηση προς την Unima Hellas, και θα προσκομίζει οτιδήποτε αποδεικνύει ότι εξασκεί το επάγγελμα του κουκλοπαίκτη όπως: σχετικό πτυχίο εξωτερικού, σχετικά ένσημα, προγράμματα παραστάσεων κτλ, η αίτηση θα περνάει από το ΔΣ, το οποίο θα αποφασίζει αν θα εγκρίνεται ή όχι η αίτηση ώστε να του δίνει την σχετική βεβαίωση ότι είναι επαγγελματίας κουκλοπαίκτης. Η προσκόμιση μίας τέτοιας βεβαίωσης θα πρέπει να είναι απαραίτητη, αλλά και επαρκής για την εγγραφή των επαγγελματιών κουκλοπαικτών στο Μητρώο Καλλιτεχνών, ώστε να διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα των επαγγελματιών καλλιτεχνών του κουκλοθεάτρου.

ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ
Στα πλαίσια του συνολικού επαναπροσδιορισμού της θέσης και σχέσης των τεχνών με την Πολιτεία, που προβάλει απαραίτητος στη νέα πραγματικότητα που ήδη βιώνουμε, ζητούμε, σε δεύτερο ίσως χρόνο -καθότι επείγει η αντιμετώπιση της κρίσης- το άνοιγμα ενός συνεχούς διαλόγου και συνεργασίας με το Υπ.Πο. Θεωρούμε αυτονόητο ότι κάθε σχεδιασμός που στοχεύει στην αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της ελληνικής θεατρικής παραγωγής δεν μπορεί παρά να λάβει σοβαρά υπόψη του τις τάσεις (τουλάχιστον τις βασικές) που ακολουθούν οι σημερινοί (νέοι και παλαιότεροι) καλλιτέχνες, και οι οποίες σχετίζονται άμεσα με τις διεθνείς εξελίξεις της τέχνης. Το κουκλοθέατρο αποτελεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες αναζωογονητικές δυνάμεις του θεάτρου. Και εάν στην Ευρώπη αυτό ξεκινάει ήδη από την δεκαετία του 1920 (αναλυτικά βλ. Παράρτημα 3), στην Ελλάδα ζούμε σήμερα την ανακάλυψη του κουκλοθεάτρου από το θέατρο, ταυτόχρονα βέβαια με μια γενικότερη σύμμειξη των ειδών.
Παρόλα αυτά, γνωρίζοντας την άγνοια που επικρατεί στο ευρύ κοινό σχετικά με την τέχνη της κούκλας, οφείλουμε να διασφαλίσουμε αυτή την αυτονόητη σχέση, ενημερώνοντας το Υπουργείο ώστε η τέχνη μας να στέκεται ισότιμα με τις αδελφές της.

Ευχαριστούμε για την προσοχή σας.
για το Διοικητικό Συμβούλιο της UNIMA-ΕΛΛΑΣ,
η Πρόεδρος, η Γενική Γραμματέας

Copyright © 2023 All Rights Reserved ®
Κουκλοθέατρο Άριμα
Κατασκευή Ιστοσελίδας: Ax-Easy