ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΙΚΗ ΚΟΛΕΚΤΙΒΑ ΤΑΡΑΞΑΚΟ

Κατά την περίοδο του πρώτου εγκλεισμού μια ομάδα Κουκλοπαικτών και κουκλοθιάσων απ’ όλη την Ελλάδα, μέλη και φίλοι του Ελληνικού Κέντρου Κουκλοθεάτρου UnimaHellas, ενώσαμε τις δυνάμεις μας με σκοπό την επανεφεύρεση τρόπων που μπορούν να διασφαλίσουν την ύπαρξη της τέχνης μας και την επαφή μας με το κοινό. Απέναντι στο φόβο και την αποξένωση που έφερε η πρωτόγνωρη συνθήκη της πανδημίας, αντιτάχθηκε το «μαζί».

Το καλοκαίρι του 2020 διοργανώσαμε  6ήμερο φεστιβάλ κουκλοθεάτρου στα Βασιλικά της Εύβοιας. Συνεργαστήκαμε, αλληλοϋποστηριχτήκαμε, συντροφέψαμε, τραγουδήσαμε, συγκινηθήκαμε, βιώσαμε έμπρακτα την δύναμη εν τι ενώσει και αποφασίσαμε να φυτέψουμε τον σπόρο αυτής της συνάντησης.

Έτσι το φθινόπωρο του 2020, με αλλαγμένη τη σύνθεση της ομάδας, δημιουργήσαμε τη Κουκλοθεατρική Κολεκτίβα ΤΑΡΑΞΑΚΟ.

Βασικός άξονας στη συνεργασία μας είναι οι σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ μας, η αλληλεγγύη και η αλληλοβοήθεια. Στόχος της κολεκτίβας είναι να οργανώνουμε συλλογικές δράσεις, παραστάσεις, εργαστήρια, μικρά φεστιβάλ και να αναζητούμε συμμαχίες με άτομα και φορείς που επιθυμούν να στηρίξουν την προσπάθειά μας.

Ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε πάνω σε ένα πολυμορφικό project κουκλοθεάτρου, καρπό μιας πολύμηνης συλλογικής διαδικασίας, που αντλεί το περιεχόμενο του από τα βιώματα του τελευταίου χρόνου. Η συλλογική μας παράσταση είναι μια πρωτότυπη σύνθεση διαφορετικών αισθητικών και τεχνικών προσεγγίσεων, όπου η ατομικότητα και η ομαδικότητα συνυπάρχουν αρμονικά.

Οι ομάδες που συμμετέχουν στην πρώτη συλλογική παραγωγή της Κολεκτίβας ΤΑΡΑΞΑΚΟ με τις παραστάσεις τους είναι οι: Θέατρο Μαριονέτας ΑΝΤΑΜΑΠΑΝΤΑΧΟΥ (Αθήνα), Θέατρο Κούκλας και Σκιών ΑΝΕΜΟΔΟΥΡΑ (Αθήνα), Κουκλοθέατρο ΜΑΝΙΒΕΛΑ (Αθήνα), Κουκλοθέατρο ΑΡΙΜΑ (Κρήτη), Θρεπτικό Θέατρο Μαγειρεμένο με Κούκλες ΜΑΡΜΙΤΑ (Θεσ/νίκη), Θέατρο Κούκλας REDICOLO (Θεσ/νίκη).

 

ΤΟ ΒΟΤΑΝΙ ΤΑΡΑΞΑΚΟ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

 

Η ονομασία του γένους Taraxacum προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις “τάραξις” (πάθηση, διαταραχή) και “άκος” (φάρμακο, θεραπεία).

Η πικραλίδα, ο γνωστός μας ταραξάκος,  είναι ένα «ζιζάνιο» που υπάρχει σε αφθονία όχι μόνο στα ελληνικά βουνά, τα χωράφια αλλά ακόμη και στις άκρες των δρόμων και σε διάφορες γωνιές του κήπου μας,

Από καταβολής κόσμου, τα αυτοφυή, άγρια φυτά ήταν μέρος της διατροφής. Για ολόκληρες γενιές αποτελούσαν τροφή και φάρμακο συγχρόνως. Το παλιό ρητό: «Για όλα φυτρώνει ένα θεραπευτικό βότανο» ηρεμούσε και παρηγορούσε

Λένε πως στο άμεσο περιβάλλον εγκαθίστανται ακριβώς αυτά τα θεραπευτικά φυτά, τα οποία ο άνθρωπος χρειάζεται, πως περιέχουν ακριβώς αυτά τα συστατικά, τη δύναμη και την ενέργεια, που χρειάζεται κανείς τη συγκεκριμένη στιγμή, για να ξανά βρει τη χαμένη του ισορροπία. Αυτά τα φυτά μπορούν να προσφέρουν όχι μόνο σωματική, αλλά και ψυχική, πνευματική και ενεργητική θεραπεία.

Είναι ανθεκτικά σε σχέση με τον καιρό και έχουν ανοσία στις πιο πολλές ασθένειες των καλλιεργημένων. Τα άγρια φυτά έχουν μάθει όλα τα κόλπα της επιβίωσης, εκτός από ένα: Να μεγαλώνουν στη σειρά.

 

Άλλες ονομασίες του είναι πικραλίδα, δανδελίων, ραδίκι του βουνού, αγριοράδικο, μαρουλίδα, αγριομάρουλο και πικραφάκα.

Στην παραδοσιακή βοτανική ιατρική χαίρει μεγάλης εκτίμησης για το ευρύ φάσμα των φαρμακευτικών ιδιοτήτων του. Για αιώνες, έχει χρησιμοποιηθεί για τη αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων. Καλλιεργείται για ιατρικούς και καταναλωτικούς σκοπούς σε διάφορες χώρες.Από τη ρίζα έως το άνθος, είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φυτό, γεμάτο βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες.

 

 

Leave a Reply

Copyright © 2023 All Rights Reserved ®
Κουκλοθέατρο Άριμα
Κατασκευή Ιστοσελίδας: Ax-Easy