Το Workcenter του Jerzy Grotowski ιδρύθηκε το 1986 στην Ποντεντέρα της Ιταλίας . Εδώ είναι που για τα τελευταία δεκατρία χρόνια της ζωής του ο Grotowski ανέπτυξε μια έρευνα γνωστή ως Art as Vehicle, την οποία συνέχισε μέχρι τον θάνατό του το 1999. Σε αυτή τη δημιουργική έρευνα, συνεργάστηκε πολύ στενά με τον Thomas Richards τον οποίο αποκάλεσε «βασικό συνεργάτη», αλλάζοντας τελικά το όνομα του Workcenter του Jerzy Grotowski για να συμπεριλάβει αυτό του Richards. Κατά τη διάρκεια αυτών των δεκατριών ετών έντονης πρακτικής εργασίας, ο Γκροτόφσκι μετέδωσε στον Ρίτσαρντς τον καρπό της έρευνάς του στη διάρκεια της ζωής του, αυτό που ο ίδιος ανέφερε ως «η εσωτερική πτυχή του έργου». Ο Γκροτόφσκι εμπιστεύτηκε τον Ρίτσαρντς και τον Μάριο Μπιαγκίνι, βασικό μέλος της ομάδας του Workcenter από τις απαρχές του, ως τους μοναδικούς κληρονόμους του κτήματός του, που περιλαμβάνει ολόκληρο το γραπτό του έργο. Ο Γκροτόφσκι διευκρίνισε ότι αυτός ο χαρακτηρισμός αποτελούσε επιβεβαίωση της «οικογένειας εργασίας» του.

Ο Jerzy Grotowski, που θεωρείται ένας από τους περισσότερους σημαντικους θεατρολόγους του 20ου αιώνα, πέρασε από διάφορες φάσεις της έρευνάς του κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ως νέος σκηνοθέτης βυθίστηκε στις πρωτοποριακές έρευνες του Constantin Stanislavski και συχνά έλεγε ότι η δική του θεατρική δουλειά ξεκίνησε από εκεί που σταμάτησε ο Stanislavski. Στα πρώτα στάδια της δουλειάς του, ξεκινώντας το 1959 στο Opole και συνεχίζοντας με το Laboratory Theatre του στο Wroclaw, ο Grotowski έφερε επανάσταση και άλλαξε τις αντιλήψεις για τη σχέση κοινού/ηθοποιού, τη θεατρική σκηνή και την τέχνη της υποκριτικής στο σύγχρονο δυτικό θέατρο.

Αργότερα ο Γκροτόφσκι εγκατέλειψε το «θέατρο των παραγωγών», ξεπερνώντας τα όρια του θεάτρου, πρώτα με το παραθεατρικό του έργο και αργότερα με την έρευνά του στο Θέατρο των Πηγών, που τον οδήγησε στην Ινδία, το Μεξικό, την Αϊτή και αλλού, αναζητώντας παραδοσιακές πρακτικές. διάφοροι πολιτισμοί (1976-82). Μετά από αυτή την έρευνα, ο Grotowski ξεκίνησε μια εργασία για τον εντοπισμό συγκεκριμένων στοιχείων των τελετουργικών παραδόσεων (Objective Drama, 1983-86). Τέλος, στο Εργασιακό Κέντρο, πραγματοποίησε την τελευταία φάση της έρευνας της ζωής του, η οποία έγινε γνωστή ως Τέχνη ως Όχημα, στην οποία, όπως σε ορισμένες παλιές παραδόσεις, η προσοχή για την τέχνη πηγαίνει μαζί με την προσέγγιση της εσωτερικότητας του ο άνθρωπος.


   “Λόγω της πανδημίας του COVID-19 έφτασε η ώρα της διεθνούς κρίσης. Το Εθνικό Θέατρο της Τοσκάνης, ο κύριος χρηματοδότης του Workcenter του Jerzy Grotowski και Thomas Richards, δεν είναι απρόσβλητο σε αυτήν την κρίση. Εδώ και καιρό γνωρίζω ότι το Εθνικό Θέατρο έπρεπε να κάνει οικονομικές προσαρμογές. Με μεγάλο σεβασμό για τα προγράμματα παραστατικών τεχνών του Workcenter, αντιστάθηκαν στην τροποποίηση της οικονομικής τους σχέσης μαζί μας τα τελευταία δύο χρόνια. Η διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου μόλις με ενημέρωσε ότι το 2022 επιθυμούν να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν το μονοπάτι των παραστατικών τεχνών που διεξάγω, παρόλο που δεν θα μπορούν πλέον να χρηματοδοτούν τα έξοδα του ιστορικού χώρου εργασίας μας στο «Le Vallicelle» ούτε να παρέχουν συνεχής οικονομική στήριξη με τον ίδιο τρόπο όπως πριν. Έχουν προτείνει η χρηματοδότησή τους να ρέει έργο με έργο, για το οποίο είμαι βαθιά ευγνώμων.

Το κάλεσμα του Εθνικού Θεάτρου να μεταμορφώσει τη σχέση μας αρχικά φαινόταν μειονέκτημα, καθώς ένα αποτέλεσμα θα είναι ότι το Workcenter δεν θα μπορεί πλέον να συντηρεί μια μεγάλη ομάδα συμμετεχόντων που θα συμμετέχουν σε σχηματισμό όλο το χρόνο. Με περαιτέρω σκέψη, συνειδητοποίησα ότι αυτή η έκκληση για μια νέα κατεύθυνση βρίσκει συμφωνία με ορισμένες ανάγκες που υπάρχουν μέσα. Θα κλείσω τα 60 φέτος και μπαίνω σε μια νέα φάση ζωής. Καθώς προσπαθώ να κατανοήσω τις εσωτερικές κλήσεις αυτής της φάσης, συναντώ την ανάγκη να αναλογιστώ την πρακτική με την οποία ασχολούμαι τα τελευταία 35 χρόνια, προκειμένου να έχω την ευκαιρία να αποκαλύψω τα επόμενα βήματά της.

Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, θα ήθελα να αναγνωρίσω επίσης την απόφαση του μακροχρόνιου συναδέλφου μου, Mario Biagini, να αποσυνδεθεί από το Workcenter και να ξεκινήσει μια διαδικασία εργασίας που είναι ανεξάρτητη από αυτό. Υποστηρίζω πλήρως την απόφασή του. Στο πρόσφατο κείμενό του επεσήμανε ότι το 2007 έγινε ένα είδος διακλάδωσης του ποταμού εντός του Workcenter. το ποτάμι χωρίστηκε σε δύο κλάδους, έναν που τον διηύθυνε και έναν εγώ. Έκτοτε, με την απόφαση να αναγνωρίσω την πολυετή πείρα του και τη δημιουργική του αυτονομία, δεν είχα πλέον άμεση επαφή στην πράξη με το έργο που διηύθυνε, ως θεατής κυρίως σε δημόσιες και ημιδημόσιες εκδηλώσεις, μετά τις οποίες κατά καιρούς του έδινα σχόλια. . Αυτοί οι κλάδοι έχουν σταδιακά αποστασιοποιηθεί ο ένας από τον άλλον και η δήλωσή του ότι τα έργα μας αναπτύσσονται σε διαφορετικές κατευθύνσεις και προσανατολίζονται με διαφορετικούς στόχους, πιστεύω ότι είναι ακριβής.

Για πολλά χρόνια, με απασχολεί ένα ερώτημα: Πώς να διατηρήσω και να αναπτύξω αυτό που μπορεί να θεωρηθεί ως είδος παράδοσης/έρευνας – ένας τόπος έρευνας όπου οι ανακαλύψεις προκύπτουν από τη συνεχή πρακτική και η έρευνα εμπλουτίζεται με μια απόσταξη πρακτικής γνώσης – και ταυτόχρονα να προσαρμοστεί στις αδιάκοπες αλλαγές στη ζωή και την κοινωνία που συμβαίνουν σε τόσα πολλά επίπεδα; Πώς να το κάνουμε και ταυτόχρονα να παραμείνουμε σταθερό πρόσωπο με τους στόχους και τις διαδικασίες της πρακτικής; Έχει περάσει αρκετός καιρός από τον θάνατο του Jerzy Grotowski, του δασκάλου μου και ιδρυτή του Workcenter. Τα τελευταία χρόνια, κατά καιρούς ένιωσα ότι μπορεί να έφτασε η στιγμή να αποστασιοποιηθώ από το όνομά του, ως φυσική αναγνώριση του χρόνου. Ωστόσο, πάντα υπήρχε μέσα μου μια σύγκρουση σχετικά με αυτήν την πιθανή πορεία δράσης. Ένιωσα, και νιώθω ακόμα, όχι μόνο ένα τεράστιο χρέος απέναντί ​​του, αλλά μια άμεση σύνδεση μεταξύ αυτού που μου «μεταβίβασε» και του έργου που κάνω μέχρι σήμερα. Επίσης, καθώς περνούν τα χρόνια, και καθώς το Workcenter εξελίσσεται σε ένα αρκετά μεγάλης κλίμακας καλλιτεχνικό φαινόμενο, που κερδίζει δυναμική λόγω των επιτυχιών του σε διάφορα επίπεδα, ένα δραστικό διάλειμμα δεν φαινόταν ποτέ σοφό ή σκόπιμο, παρά την αναμφισβήτητη και αυξανόμενη πολυπλοκότητα. στην αντιμετώπιση της ηγεσίας του· το Εργασιακό Κέντρο έχοντας γίνει μια καλλιτεχνική οντότητα που για μένα είχε αρχίσει, σε στιγμές, να φαίνεται λίγο δυσκίνητη. Η παρούσα ιστορική στιγμή της πολυδιάστατης διεθνούς κρίσης, η αναταραχή και η αναταραχή που προκαλεί, καθώς και παράγοντες που προανέφερα, έχουν οδηγήσει το έργο σε σημείο αναπόφευκτου μετασχηματισμού. Υποθέτω ότι χωρίς θεμελιώδεις αλλαγές σε αυτό το σημείο, δεν θα υπάρξει ανακάλυψη της απαιτούμενης πορείας προς τα εμπρός.

Αυτές οι σκέψεις με οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι ένας κύκλος στη δουλειά μου έχει κλείσει, και με αυτές τις σκέψεις έφτασα στην απόφαση να κλείσω το Workcenter των Jerzy Grotowski και Thomas Richards.

Θα ήθελα να εκφράσω την τεράστια ευγνωμοσύνη μου σε όλους τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στο Workcenter τα τελευταία 35 χρόνια, στον Roberto Bacci, την Carla Pollastrelli και τον Luca Dini για την επιμονή και την αφοσίωσή τους τόσα χρόνια, στο Fondazione Pontedera Teatro και στον το Centro per la Sperimentazione e la Ricerca Teatrale για την πολύτιμη υποστήριξή τους, στον Gül Gürses για τις εξαιρετικές προσπάθειές της σε μια καθοριστική περίοδο της ιστορίας μας, στον Massimo Carotti που με τέτοια δέσμευση προώθησε τη διοίκησή μας, στον Marco Giorgetti και τον Pier Paolo Pacini του το Εθνικό Θέατρο της Τοσκάνης που έχουν δείξει έντονο ενδιαφέρον για το έργο των παραστατικών μας τεχνών από την ίδρυση του Εθνικού Θεάτρου το 2015, σε όλους τους μελετητές που έδωσαν τόσο έντονη και συνεχή προσοχή στο έργο μας, στον Mario Biagini, στον οποίο εύχομαι όλα ό,τι καλύτερο για τη νέα του διαδρομή, στα αναρίθμητα άτομα που έχουν βοηθήσει με τόσους πολλούς τρόπους ώστε το Εργασιακό Κέντρο θα μπορούσε να ανθίσει ακόμα και σε περιόδους δυσκολιών, σε όλους τους φίλους μας και το κοινό σε όλο τον κόσμο που μας έχουν δώσει με τόση ευγένεια την προσοχή και την υποστήριξή τους.

Τόμας Ρίτσαρντς

Φλωρεντία, 31.01.2022

Leave a Reply

Copyright © 2023 All Rights Reserved ®
Κουκλοθέατρο Άριμα
Κατασκευή Ιστοσελίδας: Ax-Easy